torstai 30. joulukuuta 2010

Järki ja järjettömyys

Eilen aamuna iski ajatus otsalohkoon. Tai ajatuksen puutos.
Lähdin googlettamaan ystäväni lukeman kirjan kirjoittajan perään ,sain vastaani sellaisen sivistysanojen sekä ammattisanaston vyöryn, että jäin pahasti niiden alle. Sieltä ulos rämmittyäni tajusin lahonneeni päästäni ja pahasti. Missä ovat ne ajat kun tuli luettua muutakin kuin dekkareita ja sisustuskirjoja, ajat jolloin tiesi muitakin sivistyssanoja kuin banaali ja groteski. Sanotaan että vanhuus ei tule yksin, perään voisin lisätä ettei se myöskään tule itsestään.
Elämme aikaa jolloin kaikilla on kiire, aika kortilla - pikaruokaa, pikajunia, pikapanoja, pikavippejä. Ei ole halua eikä kanttia odottaa, säästää, panostaa, keskittyä. Sorrun tähän itsekin toistuvasti vaikkei minulla pitäisi olla mihinkään kiire.Kirjasta lukemisen sijaan etsin asiat liian monesti googlettamalla ja harvoin minulla on  edes halua raapaista pintaa syvemmältä. Teininä asia oli toisin. Sitä penkoi maat, mannut, kirjat ja lehdet että sai tietää mitä epäoleellisemmankin asian omasta idolistaan tai uudesta kiinnostavasta aatteesta. Angsti ja tiedonjano ajoi eteenpäin.
Pitkäjänteisyyteni on aina ollut huono, asiat pitää tapahtua nyt ja heti, eläkesäästäminen ei ole ollut mun juttu (tosin siinä olen petrannut jo kohta kolmatta vuotta) ja elämä on mennyt fiiliksen, ei järjen mukaan. Tämä kaikki on kärjistynyt muutaman viimeisen vuoden aikana järjenkäytön puutteeseen. Tästä pitää nyt tulla loppu tai alkaa päästä putoilla muutakin kuin hiuksia. Täten haastan itseni ja muutkin lukemaan vähintään yhden kirjan kuukaudessa, oppimaan yhden uuden asian tai sanan vaikka viikossa jne. Pienestä purosta kasvaa iso joki, vai miten se nyt meni?
Dalton Ghettin miniatyyrejä

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tekstisi oli perin järkeilty. Ihan vain aivopähkinäksi: voisiko järjen mielikuvavastakohta (järjettömyyden) sijaan olla tunne? Emotionaalista ja sosiaalista älykkyyttä tarvitaan arjessa enemmän kuin banaalia huumoria tai groteskeja vitsejä. Ja älykkyys ei ole lukeneisuudesta kiinni -Alypää ;)! Sinä olet vain turhautunut oman potentiaalisi tuhlaukseen. Nainen -ryhdistäydy!! Ota koko aivokapasiteettisi hallintaasi ja yli opiskele!

Niina Oivi Karma kirjoitti...

Anonyymi yllä ajatteli suht samoin, mitä olisin vastannut, ketä lienetkin : ) (ilmaisit asian kyllä järkevämmin kuin mä olsin osannut laittaa, bravoo!)

SalSaDesign kirjoitti...

Anonyymi: Tämä järjettömyys oli konkreettisena vastaiskuna tälle Järjelle,tässä tapauksessa sen hukkaamiselle, oli järjettömyys tarkoitettu seuraamukseksi/tulokseksi, ei vastakohdaksi.Onhan se järjetöntä tuhlata omaa aivokapasiteettia sen käyttämättömyydellä. Itsetuntemukseni on huippuluokkaa ja tohdin sanoa jotta niin on myös sosiaalinen älykkyyskin. Tieto ja viisaus tulee monesti kirjoista, äly on luontaista, kyllähän minä sen tiedän. Tahdon vain aktivoida ja herättää kirjaviisauteni :)
Tällä hetkellä ainoa vaihtoehtoni on ylen opiskella, ei yli opiskella ;O)